De routes van de 12 km en 18 km van de Urban Walk Haarlem bestaan uit een mix van cultuur, architectuur en nog niet ontdekte pareltjes van de stad. De route zal je langs prachtige historische plekken en andere bezienswaardigheden in Haarlem brengen. Onderweg kom je verschillende muziekpunten, stempelposten en koffiepunten tegen.
De parcourskaart van de Urban Walk Haarlem is bekend! Benieuwd langs welke locaties je dit jaar loopt? Bekijk hieronder de parcourskaart en de locaties.
Let op! Deze pagina bevat informatie over de tweede editie van de Urban Walk Haarlem in 2023. In de aanloop naar het evenement zal de website aangepast worden.
Bekijk hier de routes van de ongeveer 12 km en 20 km en de highlights die je tijdens de Urban Walk Haarlem bezoekt.
Openingstijden: 11.15 - 15.30 uur
Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van Haarlem. Hier vind je de grootste collectie schilderijen van Frans Hals ter wereld naast werk van andere beroemde Haarlemse kunstenaars zoals Judith Leyster, Cornelis van Haarlem en Jacob van Ruysdael. Maar je ontdekt er ook een rijke verzameling kunst van 1880 tot nu, waaronder werk van Piet Mondriaan, Charley Toorop, en Rineke Dijkstra.
Aan het Groot Heiligland ligt het 17de-eeuwse oudemannenhuis met sfeervolle museumzalen, intieme regentenkamers, een 18de-eeuws poppenhuis en een gezellig museumcafé. Hier zie je naast de beroemde schilderijen van Frans Hals ook andere oude, moderne en hedendaagse kunst. Waan je even terug in de tijd op de plek waar Frans Hals zelf ook moet hebben rondgelopen.
Let op: jassen en tassen moeten bij bezoek van het museum opgeborgen worden in een kluisje. Er kunnen maximaal 15 mensen tegelijk in één museumzaal.
Openingstijden: 11.00 - 15.15 uur
Je vindt het Frans Hals Museum op twee historische locaties in de oude binnenstad van Haarlem. Aan de Grote Markt, in de 17de-eeuwse Vleeshal, organiseert het Frans Hals Museum regelmatig tentoonstellingen met moderne en hedendaagse kunst.
In locatie HAL kun je de tentoonstelling ''The Rhythm of the Night'' bezoeken. Met deze tentoonstelling ontdek je een unieke combinatie aan video's van toonaangevende kunstenaars zoals ''Long After Tonight'' van Matt Stokes, ''Hooley'' van kunstenaarscollectief Kimberley Clark en de niet eerder in Nederland vertoonde video ''Trance'' van Tianzhuo Chen.
Let op: jassen en tassen moeten bij bezoek van het museum opgeborgen worden in een kluisje.
Openingstijden: 10.40 - 14.15 uur
De Koepel Haarlem is een indrukwekkend gebouw dat werd omgetoverd van gevangenis tot centrum waar bedrijven, onderwijs en cultuur bij elkaar komen. Het is mogelijk om te werken, kantoor te houden, te vergaderen en events te organiseren. In de Koepel Haarlem vind je nu onder andere de Filmkoepel en het Café.
Openingstijden: 11.00 - 15.00 uur
Maar liefst drie panden moesten plaats maken om dit huis van Philip Barnaart te realiseren aan de Haarlemse gracht. De beste ambachtslieden uit Haarlem en Amsterdam werden aangetrokken om het huis te maken tot het spectaculaire stadspaleis wat het was en nu nog steeds is.
De Gouden Salon, onderdeel van Huis Barnaart, is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten. Geen wonder dat de salon het meest kostbare vertrek werd met een waarde van 19.000 gulden. Het paars en goud zijn de blikvangers van het Huis.
Openingstijden: 11.00 - 15.10 uur
Het oudste gedeelte van het Stadhuis van Haarlem werd al gebouwd in 1250 als onderkomen voor Graaf Willem II. Het was vroeger een jachtslot van de graven van Holland met daarachter een Dominicanenklooster (1296). Het jachtslot werd in de 14de eeuw door brand verwoest. In 1370 werd op dezelfde plaats het stadhuis opgericht. Later (1578) werden de kloostergebouwen en het pandhof in het stadhuiscomplex geïntegreerd.
De Kloostergangen maakten deel uit van het vroegere Dominicanenklooster. Een deel van de Kloostergangen werd gebruikt als eetzaal van de kloosterbroeders (Refter).
Openingstijden: 10.35 - 14.00 uur
De Adriaan is een niet te missen Haarlems icoon aan de oever van het Spaarne. Museummolen, trouw- en vergader locatie. Molen De Adriaan trekt veel bezoekers en wordt geheel gerund door vrijwilligers.
Vroeger was de Adriaan onder andere een molen voor koren, takas en tras. En hoewel een groot deel verloren ging tijdens een brand in 1932, staat de Adriaan weer in zijn volle gloerie aan het water
Openingstijden: 10.10 - 13.00 uur
De Haarlemmer Kweektuin is hét centrum voor duurzaamheid van Haarlem en omstreken. In dit ecologische stadspark komen natuur, water, horeca, bedrijven, educatie én recreatie samen om deze ambitie vorm te geven.
Het maakt van de Kweektuin een uniek participatietraject, waarbij inwoners regie kunnen voeren in de totstandkoming van een toonaangevend centrum voor ecologie, klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid.
Let op: honden zijn niet toegestaan op deze locatie.
Openingstijden: 09.30 - 11.30 uur
Het Badhuis is een heerlijke plek voor buurtbewoners om verse koffie te drinken, te vergaderen of leuke activiteiten te organiseren. Wat het Badhuis speciaal maakt is de organisatie die erachter zit; het Badhuis is een bewonersbedrijf en wordt gerund door Leidsebuurtbewoners die zich allemaal vrijwillig inzetten. Iedereen doet waar hij of zij goed in is en wat hij of zij leuk vindt.
Het monumentale 2e Volksbadhuis in de Leidsebuurt - naar ontwerp van S. Roog - heeft al vanaf 1903 een sociale functie. Bij gebrek aan een eigen wasgelegenheid in hun kleine arbeiderswoningen ontmoetten de buurtbewoners elkaar in het Badhuis. In 1979 verloor het badhuis uiteindelijk haar functie, maar tot op de dag van vandaag is het een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten.
© Golazo Let's Move | Privacy verklaring | Contact